Siedziba Katedry od momentu jej powstania znajduje się na drugim piętrze budynku przy ul. Dąbrowskiego 159. Jest tam między innymi sala dydaktyczna na 50 miejsc, sala seminaryjna oraz laboratorium chemiczne i biologiczne. W budynku tym mieści się także 9 pokoi. Pracownicy Katedry zajmują też pokoje w budynku przy ul. Botaniczna 1 (nad biblioteką).
Oznaczenia wartości biologicznej warzyw m.in. kwasowości, zawartości cukrów redukujących i ogółem, witaminy C oraz ß-karotenu, a także makroelementów w podłożu i w materiale roślinnym wykonywane są w laboratorium chemicznym, które jest wyposażone w podstawowy sprzęt niezbędny do wykonywania tego typu oznaczeń. Laboratorium biologiczne, służące głównie obsłudze doświadczeń nad grzybami, posiada dwa stoły z laminarnym przepływem powietrza, cieplarki, urządzenia pomocnicze, sterylizator i autoklaw. Katedra posiada również komorę uprawową do prowadzenia doświadczeń ścisłych z kontrolowanymi warunkami klimatycznymi.
Doświadczenia polowe i pod osłonami były i są prowadzone przede wszystkim w Marcelinie. Obiekt ten znajdował się w różnych strukturach organizacyjnych, między innymi: RZD Ogrody - Marcelin, RZD Swadzim - Złotniki, RGD Swadzim.
W latach siedemdziesiątych Stacja Doświadczalna w Marcelinie posiadała 15 ha pola doświadczalnego, kilka tuneli foliowych i 2 szklarnie o powierzchni 900 m2. Po uzyskaniu w 1978 roku zgody władz miejskich na dalsze użytkowanie obiektu rozpoczęto rozbudowę stacji. Zatwierdzony przez władze Uczelni program przewidywał budowę nowego obiektu szklarniowego, który powstał w roku 1986. Wobec braku możliwości realizowania wszystkich prac w obrębie gospodarstwa w Marcelinie, część z nich była prowadzona w innych stacjach. Do roku 1980 doświadczenia szklarniowe były wykonywane głównie w gospodarstwie Ogrody, gdzie przeznaczono na te cele 2 szklarnie o łącznej powierzchni 500 m2, a doświadczenia z uprawą szparaga w gospodarstwie Baranowo. W latach 1977-1979, niektóre doświadczenia polowe i pod osłonami prowadzono w RZD Dłoń.
W 1995 roku rozporządzeniem J.M. Rektora Katedra Warzywnictwa przejęła z RZD Swadzim pracowników technicznych, część nieruchomości oraz sprzęt. Rozpoczęto w tym czasie przygotowania do zorganizowania zaplecza doświadczalnego dla pozostałych katedr Wydziału Ogrodniczego z likwidowanej Wydziałowej Stacji Doświadczalnej "Ogrody".
Obecnie zaplecze eksperymentalne Katedry stanowi jej stacja doświadczalna Marcelin przy ul. Zgorzeleckiej. Znajduje się w niej budynek doświadczalno-dydaktyczny z salą dydaktyczną, sortownią, chłodnią, pokojem aparaturowym i innymi pomieszczeniami. W roku 2015 ukończono budowę innowacyjnej cieplarni aktywnej BBBLS (140 m2), wykorzystującej pianę z mydła do izolacji ścian i dachu. Katedra ma do dyspozycji także: kamery wegetacyjne, szklarnie, tunele foliowe, pole doświadczalne i pomieszczenia magazynowe. Ponadto posiada również kilka pokoi w pałacu, laboratorium in vitro i pomieszczenie wzrostowe, wyposażone w regały z zainstalowanymi lampami fluorescencyjnymi i diodowymi, emitującymi światło o różnej barwie.
Wyposażenie specjalistyczne Katedry stanowi aparatura do pomiaru w warunkach naturalnych fotosyntezy, transpiracji, względnej zawartości chlorofilu i jego fluorescencji, wilgotności gleby do głębokości jednego metra oraz do wyznaczania powierzchni liści, a także automatyczna stacja pomiarowa zintegrowana z komputerem, wykorzystywana do rejestracji warunków klimatycznych i glebowych w czasie prowadzenia doświadczeń.
Badania nad roślinami warzywnymi i przyprawowymi są prowadzone na polu o powierzchni około 10 ha, z której pod doświadczenia jest zajęte około 3 ha. Katedra posiada automatyczną stację pomiarową zintegrowaną z komputerem, wykorzystywaną do rejestracji warunków klimatycznych i glebowych w czasie prowadzenia doświadczeń. Stacja ta może rejestrować w 18 punktach temperaturę powietrza lub gleby, w 12 punktach potencjał wody w glebie, a także radiację, siłę wiatru, wilgotność powietrza oraz ilość opadów. Oprócz tego pracownicy Katedry wykorzystują 25 przenośnych rejestratorów temperatury, wilgotności powietrza i potencjału wody w glebie.
Zaadaptowany bunkier na terenie Stacji Doświadczalnej Marcelin służy do uprawy grzybów oraz roślin przyprawowych w komorach wegetacyjnych, z możliwością sterowania natężeniem światła, długością czasu oświetlenia oraz temperaturą.
W piwnicach pałacu są trzy kamery klimatyczne z możliwością ustalenia temperatury i dwutlenku węgla na różnych poziomach.
W stacji Marcelin realizowana jest praktyka semestralna studentów III roku Wydziału Ogrodniczego oraz dwutygodniowa praktyka studentów kończących I rok studiów na Wydziale Ogrodniczym. Praktyki odbywają także uczniowie szkół średnich.
Od początku istnienia Katedry prowadzona jest dla celów dydaktycznych kolekcja roślin warzywnych, a od roku 1995 również kolekcja roślin zielarskich. Ponadto pracownicy Katedry mają pod swoją opieką banki genów: grzybów i szparaga. Bank genów grzybów obejmuje obecnie kilkaset ras i izolatów różnych grzybów uprawnych i patogenicznych, które zostały pozyskane na drodze prowadzonych badań, ze stanu naturalnego oraz wymiany z placówkami naukowymi w Polsce i za granicą. Bank genów szparaga stanowi kolekcja polowa, która znajduje się w Stacji Doświadczalnej Katedry Warzywnictwa i jest prowadzona od roku 1982. Obejmuje ona obecnie ponad 300 genotypów reprezentujących 104 odmiany szparaga, pochodzące z 13 krajów świata.