Najważniejsze osiągnięcia badawcze - Warzywnictwo pod osłonami
-
Opracowanie technologii uprawy warzyw w kulturach hydroponicznych.
-
Opracowanie technologii uprawy warzyw w podłożach organicznychze szczególnym uwzględnieniem torfów i odpadów przemysłu drzewnego, a także ograniczonej ilości i kilkuletniego wykorzystywania podłoży.
-
Ocenienie przydatności odmian pomidora, ogórka i papryki do uprawy pod osłonami z uwzględnieniem przydatności do uprawy w podłożach inertnych.
-
Porównanie przydatności różnych podłoży organicznych i mineralnych do uprawy ogórka, pomidora i papryki.
-
Określenie przydatności różnych lamp do doświetlania rozsady.
-
Opracowanie receptur mieszanek nawozowych i podłoży do produkcji rozsady i uprawy warzyw.
-
Opracowanie technologii produkcji pomidora i ogórka na biologicznie grzejących podkładach ze słomy i kory w nieogrzewanych tunelach foliowych.
-
Opracowanie metod szczepienia pomidora i ogórka na podkładkach i technologii uprawy roślin szczepionych.
-
Określenie parametrów do sterowania fertygacją w uprawie warzyw w różnych podłożach organicznych i mineralnych.
-
Określenie podstaw produkcji sadzonek i sterowanej uprawy truskawki w pomieszczeniach.
Do najważniejszych osiągnięć pracowników Katedry w latach 2006-2015 należą: w badaniach z zakresu warzywnictwa pod osłonami: opracowanie projektu i wybudowanie innowacyjnej cieplarni aktywnej BBBLS, wykorzystującej pianę do izolacji termicznej ścian i dachu w Stacji Doświadczalnej w Marcelinie, w ramach międzynarodowego grantu Food to Waste to Food(F2W2F); zaprojektowanie i wykonanie specjalistycznego sytemu do kontroli i sterowania klimatem oraz nawadnianiem i nawożeniem roślin w cieplarni aktywnej BBBLS; określenie przydatności kilku biostymulatorów w produkcji sadzonek truskawki; dokonanie oceny przydatności podłoży z włókna drzewnego, włókna kokosowego i wełny mineralnej do uprawy pomidora szklarniowego; określenie potrzeb świetlnych i cieplnych roślin przyprawowych w uprawie pojemnikowej; określenie wpływu barwy światła na dynamikę wzrostu, skład chemiczny i intensywność fotosyntezy roślin przyprawowych w pojemnikach.